A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Filipíny - Průvodce

Filipínská kuchyně je asi nejméně pálivou kuchyní v celém regionu jihovýchodní Asie. Filipínci obvykle při stolování vystačí se lžící a vidličkou. Výjimkou však není ani jezení rukama, s tímto se můžete setkat především v odlehlých oblastech. Jídlo je v takovém případě servírované na banánovém listu místo talíře. Zdravotní rizika, místní jídla, ovoce a nápoje.

Filipínská kuchyně je jakýsi mix malajských, španělských a čínských vlivů. Mezi přílohami vévodí rýže a národním nápojem je pivo (nejpopulárnější značka je San Miguel). Oblíbené je i Red Horse, které je však o poznání silnější. Určitě byste na Filipínách neměli vynechat ochutnávku místního (výborného a superlevného) rumu značky Tanduay. Pozor na něj, nenahrazovat jím vodu, která není na Filipínách pitná a je nutné ji převařovat nebo kupovat v láhvích.

Nejčastějším druhem občerstvení jsou stánky, na kterých je asi tak pět až deset hrnců, můžete vše různě kombinovat, ceny jsou zanedbatelné. V restauracích jsou o něco vyšší, ale i tak si budete připadat jako Norové v české hospodě.

Zdravotní rizika

Co se týče zdravotních rizik při konzumaci místních potravin, je třeba kupovat balenou vodu a nekonzumovat led, plus se zaměřit na tepelně upravené potraviny. Zdravotní ohrožení není vyšší než kdekoli jinde v Asii (např. Thajsko).

V podstatě žádná ze základních potravin nepochází z Filipín, ale dováží se z různých míst světa. Zdrojem obživy domorodců jsou obyčejně ryby a jiní mořští živočichové, dále se zde produkuje mnoho rýže, která reprezentuje jednu ze základních potravin Filipínců. Pěstuje se tu více než 100 druhů. Na druhé příčce jsou brambory, a to sladké. Jedná se o druh „camote“, který sem dovezli kdysi Španělé z Mexika. Druh camote je totiž nenáročný a zároveň dobrý a výživný zdroj obživy, vitamínů a minerálů.

Místní jídla

Adobo - Dušené kuřecí nebo vepřové maso (nebo mix obého) naložené v octě s česnekem, servírované se sojovou omáčkou

Sinigang - Polévka s charakteristickou chutí tamarindu indického (ale může být také s příchutí guavas nebo kamias), každopádně čekejte kyselou polévku

Laing - Listy rostliny gabi povařené v kokosovém mléce

Lengua - Pečený hovězí jazyk v chutné omáčce

Nilaga - Doslova znamená „vařený“, jedná se o hovězí, obvykle servírované s morkem.

Lechon de leche - Pozvolna pečené mladé vepřové. Toto jídlo se běžně servíruje při slavnostních příležitostech.

Filipínci milují snacky, říkají jim „merenda“, což znamená obvykle jídlo uprostřed dopoledne a uprostřed odpoledne. Rozhodně byste neměli vynechat následující:

Bibingka - rýže se sýrem a vajíčkem

Halo-halo - směs ovoce, sladkostí, drceného ledu, mléka a někdy i doplněné o zmrzlinu. Jedná o pokrm podobný „Ice Kachangu“, který je velmi populární v Malajsii a Singapuru.

Buko pie – koláč s čerstvou kokosovou dužinou.

Pandesal – malé buchtičky, čerstvě připravované po ránu. Konzumují se s kávou jako alternativa k rýžové snídani, která je zde velmi obvyklá.

Fishballs – též známé pod názvem „fishballan“ jsou k dostání v pouličních stáncích. Jak název napovídá, jde o smažené rybí kuličky. Existuje varianta z kuřecího masa.

Puto – obecný název pro rýžové koláčky, vypadající jako muffiny. Město, které je proslavené nejlepšími puto, se jmenuje Calasiao.

Ovoce

Nejrůznější druhy ovoce jsou k dostání snad úplně všude. Zvlášť ve srovnání se zmetky v českých supermarketech, je nabídka i cena přímo fascinující.

Filipínská manga kupříkladu patří k nejlepším na světě. Populární je zde také páchnoucí durian, o němž se říká, že páchne jako peklo a chutná jako nebe. Nejkvalitnější durian je k dostání v Davao, nebo v supermarketech v Manile.

Nápoje

Filipínci jsou známí tím, že nechodí nikdy pouze pít, vždy k tomu něco konzumují. Nejtypičtější jsou od Španělů převzaté tapas (jednohubky), jimž se tu říká „pulutan“. Běžné jsou na stole oříšky, mix různých grilovaných druhů masa nebo dary moře.
Nejběžnějším nápojem je pivo, jak již bylo řečeno prim vede zavedená značka San Miguel Beer, jež je k dostání v různých variantách: lehké, suché, silné, ledové. Z dalších značek si můžete objednat Budweiser, Heineken anebo Coronu.

Je-li libo tvrdší kalibr, doporučeníhodný je regionální rum (Rum) a tzv.“ginebra“ což je místní název pro gin. Dobrou zprávou je, že alkohol je tu extrémně levný (pravděpodobně nejlevnější v celé Asii). Pivo vyjde v obchodě asi na 5 korun, v restauraci cca 12 korun. Láhev vodky Absolut (750 ml) stojí v supermarketu méně než 300 Kč, zatímco za rum Tanduay zaplatíte směšných 30 korun. Pro ty, co si raději šetří játra, mají Filipíny také širokou nabídku nealko nápojů. Vyzkoušet můžete:

Calamansi juice – ovocný nápoj připravovaný z malých, kulatých, zelených citrusových plodů

Fresh Buko juice – nápoj z mladého kokosu

Sago at Gulaman - sladký mok s tapiokovými perlami a želatinou z mořských řas

Green mango shake – pravděpodobně nejoblíbenější nápoj Filipínců Taho – sladká a teplá sója připravovaná zejména ráno, podává se s měkkým tofu a karamelovým sirupem.

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA

  • cestovatelé 67
  • cestopisy 12
  • fotoalba 54
  • diskuze 115
  • hotely 532