A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Filipíny - Fotoalba

Uzenar Uzenar
Vyfoceno
Květen 2011 (4)

Primáti Tarsier

Vytvořeno 3. 5. 2011
primáti Tarsier Nártoun, tento roztomilý tvor bývá nazýván nejmenší opičkou světa, ve skutečnosti však není ani opice, ani nejmenší. Nártouni opicím samozřejmě příbuzní jsou, ale z vědeckého hlediska tvoří v rámci primátů samostatnou linii. Řadí se mezi nejmenší primáty světa, měří okolo 15 cm. Průměrná hmotnost samců je kolem 134 gramů, samička váží přibližně 117 gramů. Dospělý jedinec se pohodlně vejde do dlaně. Celkově pozoruhodný vzhled je dán oproti trupu neúměrně velkou hlavou, které dominují obrovské oči. Celé tělo kromě poměrně dlouhého ocasu je pokryto hustou velmi jemnou srstí. Své české, latinské i anglické jméno dostal podle neobyčejně prodloužených nártů, zejména zánártních kostí. Paličkovitě rozšířené konce prstů umožňují nártounům lepší přichycení k podkladu, po kterém se pohybují. Nártouni jsou aktivní od soumraku do svítání, proto ty obrovské oči. Přes den spí schovaní v podrostu 1-2 m nad zemí. Nártoun je jediným výhradně masožravým primátem, živí se hlavně hmyzem, který loví neuvěřitelně rychlým skokem.
další fotoalba

Komentáře (0)

Řadit podle času | Řadit podle vláken vzestupně sestupně

Při vkládání příspěvku do diskuze jako neregistrovaný uživatel budete mít u vašeho příspěvku zobrazenu IP adresu

:-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S >:) (((H))) @};-- \o/ (((clap))) :-@